У 2019 році були введені нові зміни щодо отримання національної студентської візи. Згідно з новими правилами, тепер обов’язковою є оплата за навчання наперед, а також надання підтвердження про фінансову спроможність – на особистому рахунку має бути достатньо коштів, аби покрити річне проживання у Польщі.

Серед нових умов, обов’язковим є надання документу про оренду житла чи довідку з гуртожитку. Публікуємо список необхідних документів.

Зверніть увагу, що студентську візу тепер можуть отримати тільки студенти стаціонарної форми навчання, або особи, котрі виїжджають до Польщі з метою проходження підготовчого курсу для зарахування на навчання. Анкета може розглядатися до 60 днів.

Список документів для отримання студентської візи в Польщу 2019

1. Візова анкета. Заповнюється латинськими літерами: польською, англійською або українською мовою в транслітерації. Анкета підписується особисто заявником (якщо особа неповнолітня – подається і заповнюється одним із батьків або опікуном), а також в ній обов’язково повинна бути вклеєна фотографія. Окрема анкета подається також і у випадку дітей, вписаних до паспорта одного з батьків або офіційних опікунів, де буде вклеєна окрема віза.

Зразок заповненої візової анкети українською мовою.

2. Одна кольорова фотографія 3,5 х 4,5 см, 70-80% обличчя на білому тлі. Фото повинно бути зроблене максимум 6 місяців тому, тобто має бути актуальним.

3. Закордонний паспорт. Вимоги:
– підписаний заявником;
– дійсний принаймні три місяці після дати останнього запланованого виїзду з країн ЄС;
– виданий не менше, ніж 10 років тому і містить 2 вільні сторінки для віз;
– якщо особа має два паспорти, їх потрібно долучити до анкети (а також мати з собою оригінал та копію);
– якщо попередні паспорти були здані або анульовані, потрібно надати внутрішній паспорт відміткою або довідку з ОВІРу про його вилучення;
– продовжені паспорти до огляду не приймають;
– необхідно надати ксерокопії першої сторінки паспорту, усіх Шенгенських віз за останні три роки, копію національної візи та всіх штампів про в’їзди та виїзди по вищевказаних візах.

Можливо, що додатково попросять надати заяву про відсутність/наявність інших паспортів. Заяву можна завантажити тут.

4. Український паспорт – оригінал та ксерокопії усіх сторінок з відмітками. Або ID картка разом з витягом з державного демографічного реєстру (оригінал та копія).

5. Для неповнолітніх:
– оригінал та ксерокопія свідоцтва про народження;
– копії українських паспортів батьків;
– нотаріально завірений дозвіл від батьків або офіційних опікунів (надається навіть у випадку спільної подорожі) на виїзд дитини за кордон. У випадку, якщо дитина їде у супроводі третьої особи, нотаріально завірений дозвіл повинен містити дані цієї особи + її актуальну візу та копію першої сторінки закордонного паспорта;
– “якщо для відкриття візи для дитини подається закордонний паспорт одного з батьків чи офіційних опікунів до якого вона вписана, дозвіл від нього/неї подавати не потрібно. В такому випадку документи може подавати виключно той з батьків, до закордонного паспорта якого неповнолітня особа вписана”.

Зверніть увагу, що якщо є тільки один опікун, необхідно надати рішення суду про одноосібне опікунство, свідоцтво про смерть або інший документ з підтвердженням.

6. Страховий медичний поліс (оригінал та ксерокопія). Вимоги:
– захист від 30 тисяч євро;
– дійсний у всіх країнах ЄС;
– франшиза не більше 150 євро;
– надрукований виключно машинописом;
– повинен покривати всі дні запланованого перебування;
– у випадку подачі документів для неповнолітньої особи страхувальником може бути один з батьків або офіційних опікунів;
– Зверніть увагу, якщо страховий поліс куплений в страховій компанії, яка не входить до фінансової групи зі спільним капіталом, зареєстрованою у країнах-членах ЄС, то він піддаватиметься окремому аналізу. Консул матиме право та підстави відмовити у наданні візи.

Страхові компанії, що відповідають вимогам, зазначеним у Законі про іноземців: «PZU Україна», «Провідна», «Гардіан», «Еталон», «КНЯЖА Vienna Insurance Group», «Європейське Туристичне Страхування».

7. Оригінал та копія квитанції про оплату страхового поліса. Сума на квитанції повинна бути ідентична сумі, що вказана в страховому полісі. Квитанції повинні бути теж надруковані, виписані вручну – не приймаються.

8. Квитанція про оплату сервісного збору – 14 євро. Оплачується готівкою в пункті прийому візових анкет або у відділі Кредо банку чи Ідея банку.

9. Довідка з навчального закладу про зарахування на навчання або про продовження навчання. Зверніть увагу, що у даному документі обов’язково повинен бути зазначений актуальний рік та семестр навчання. Перевірте, чи вказали його в довідці.

10. Довідка про оплату за навчання як мінімум за 1 семестр, видана навчальним закладом (якщо воно платне). Якщо безкоштовне – в університеті повинні видати підтвердження цього.

11. Один із зазначених нижче документів, що підтверджує фінансову спроможність заявника:
– дорожній чек;
– свідоцтво про суму ліміту на кредитній картці, видану банком, що видав кредитну картку (допускається будь-який банк, який знаходиться в Україні або Польщі, або іншій країні);
– свідоцтво про наявність грошових коштів у польському банку або кооперативному ощадно-кредитному товаристві, що знаходяться на території Республіки Польща (ні Кредо банк, ні Ідея банк не підходять);
– документ, що підтверджує наявність стипендії;
– довідка про працевлаштування та розмір зарплатні.

12. Документ, що підтверджує, де буде мешкати студент, а також вартість такого проживання, наприклад:
– договір оренди житла або довідка з гуртожитку;
– має бути вказана вартість житла помісячно, або за весь період.

13. Неповнолітні та повнолітні  особи на фінансовому утриманні батьків

Якщо заявник є неповнолітнім або повнолітнім, і перебуває на фінансовому утриманні батьків, необхідний:
– нотаріально посвідчений спонсорський лист від батьків або законних опікунів;
– документи, які підтверджують наявність фінансових коштів у батьків/фінансових опікунів (документи описано вище).

«В нотаріально завіреному листі про спонсорство має бути зазначено, що батьки/офіційні опікуни зобов’язуються покрити всі витрати на проїзд та проживання особи, яка звертається за візою, та заяву про те, що особа є на утриманні батьків».

«Спонсорські листи» для студентів можуть видаватися:
 батьками заявника (спонсорський лист повинен бути посвідчений нотаріусом);
– особою третьою ( тільки після отримання згоди консула. Спонсорський лист повинен бути посвідчений нотаріусом).

Повнолітні студенти, яких фінансово утримують батьки, повинні подати відповідну заяву від батьків про фінансове утримання повнолітньої дитини (посвідчений нотаріусом).

Батьки (або третя особа) повинні до спонсорського листа додати один з нижче наведених документів:
– дорожній чек;
– свідоцтво про суму ліміту на кредитній картці, видану банком, що видав кредитну картку (допускається будь-який банк, який знаходиться в Україні або Польщі, або іншій країні);
– свідоцтво про наявність грошових коштів у польському банку або кооперативному ощадно-кредитному товаристві, що знаходяться на території Республіки Польща (ні Кредо банк, ні Ідея банк не підходять);
– довідка про працевлаштування та розмір зарплатні.

14. Мінімальний розмір необхідних фінансових ресурсів на рахунку:

Якщо ви подаєте заяву на отримання національної візи для навчання, то повинні надати документ, який підтверджуватиме, що ви маєте достатні кошти для покриття:

– вартості повернення в країну походження у розмірі: * 200 злотих, якщо він прибув з сусідньої країни з Республіки Польща (наприклад: Україна, Білорусь, Росія);
– витрати на проживання – на кожен місяць запланованого перебування, має бути мінімально: *701 злотий для однієї особи і *528 злотих для кожної особи в сім’ї (якщо заявник буде проживати з сім’єю; наприклад, чоловік з дружиною).

«Заявник (Наприклад: Україна, Білорусь, Росія) на 365-денну візу повинен мати щонайменше 8,612 злотих (701*12+ 200) фінансових ресурсів плюс кошти, необхідні для покриття витрат на проживання. Кошти на покриття проживання вираховуються з документа, який підтверджує місце проживання (наприклад, з договору про оренду житла або з довідки з гуртожитку) – місячна оплата за проживання * на кількість місяців перебування в Польщі. Наприклад, якщо щомісячна оплата за гуртожиток складає 300 злотих, тоді витрати на проживання за рік будуть складати: 300 злотих * 12 місяців = 3 600 злотих на проживання на рік. Для сім’ї громадян (Наприклад: Україна, Білорусь, Росія) на кожну особу на 365 днів щонайменше 6,536 злотих (528*12+ 200) + кошти на проживання».

Вам надається право для доповнення документів про підтвердження вартості проживання (договір про оренду чи довідку з гуртожитку) у терміні протягом 14 днів від дня подачі. Необхідний документ про донесення підписується.

Більше інформації знайдете на офіційному сайті Пунктів Прийому Візових Анкет до Польщі в Україні.

Залишити відповідь